Üdvözöljünk mindenkit close

Központizár beszerelése Ford-Fiesta-ba

Ritkán találkozhatunk ma egy olyan autóval, amely ne lenne felszerelve egy elektronikusan vezérelt központi zárral – általában szinte minden új kocsi már rendelkezik ezzel az igen kényelmes funkcióval. Az ajtózárak a távirányító egy gombjának (vagy egy beltéri gomb) megnyomására bezárják az ajtókat. Korábban ugye minden ajtót külön, belülről kellett bezárni – és ez persze korántsem volt olyan gyors és kényelmes.

De mi legyen, ha az autó nincs felszerelve ezzel az egyszerű extra funkcióval, de a felhasználó mégis egy kis kényelemre vágyik az autó mindennapi használata során? A megoldás az, hogy egyszerűen minden ajtóba be kell szerelni egy-egy speciális motort, melyek irányítása az autóriasztó vagy a két beépített relével rendelkező elektronikus vezérlőmodul feladata lesz. A legjobb erre a feladatra az ún. központizár-szett, amelyről ebben a kis cikkben szó lesz.

Egy ilyen központizár-szettet szereltük be annak idején egy Ford Escort típusú autóba. A szerelők többsége nemet mondana az univerzális központi zár Ford (és néhány más) típusú autókba való szerelésére, mivel itt a motorokat az ajtón belül zsinorok működtetik, nem pedig a jól ismert, kemény anyagból (fémből) készült küllők. Azonban a gyári Ford központi zár ára egyáltalán nem nevezhető alacsonynak – tízszer drágább egy egyszerű központizár-motornál. Ezért tehát van értelme megpróbálkozni egy olcsóbb megoldással – a továbbiakban arról lesz szó, hogyan is sikerült nekünk ez a beszerelés. A fenti képek a szétszerelési fázisait mutatják (minden kép nagy méretben nyítható egyébként).


A vezető ajtó zára szétszerelve:

Ford-Fiesta ajtohajtas

A fényképen jól megtekinthető, hogyan is épül fel a vezető ajtóban található zár a Ford esetében. Elméletileg minden ajtózár hasonlóan néz ki. kzmotor
A motorhoz rögzítési és egyéb elemek is járnak. Alkalmazásukkal a készülék szinte akárhol rögzíthető és ráköthető a zár mozgatószerkezetére is. A cikk bemutatja a működési elvet és az egész folyamatot részletesen és következetesen bemutatja egy igen különleges eset példáján, ahol a zárat egy hajlékony zsinor mozgatja.