Üdvözöljünk mindenkit close

Szirénak

A sziréna kétségtelenül elmaradhatatlan kiegészítője bármilyen lopásvédelmi berendezésnek. Segítségével értesíti ugyanis a riasztó a felhasználót és a környezetében tartózkodó személyeket az érzékelők riasztásairól, rajta keresztül informálja a felhasználót a bekapcsolásról, kikapcsolásról és egyéb végrehajtott parancsokról. A sziréna fontosságát nem szabad alábecsülni – senki nem fog autót lopni üvöltő riasztás hátterében. A modern szirénák 20-25 W-os hangerővel rendelkeznek és 120 dB-nél is magasabb hangnyomáson szólnak. Ezért ha az tolvajok megpróbálkoznak a jármű autó ellopásával, a sziréna megszólal és ennek köszönhetően az autó körül tartózkodó járókelők, más autótulajdonosok így vagy úgy felfigyelnek az eseményekre – a későbbiekben, ha a járműt mégis ellopják, szemtanúként is segíthetik a jármű megkeresését és a tolvajok letartóztatását. Így hát látjuk, hogy az a gondolat, aminek értelmében a szirénahangra ma már senki nem figyel, nem igaz. Egyszerűen ha a jármű védelmi rendszere nincs pagerrel vagy GSM-rendszerrel fölszerelve, akkor a riasztóberendezés csak egy módon jelezheti a veszélyt – sziréna segítségével. Ebben az esetben, ha a járókelők valamelyike észreveszi a jármű mellett álló gyanús személyeket, az esetek többségében nem kockáztat, inkább (jobb esetben) hívja a rendőrséget, vagy csak egyszerűen tétlenül tovább szemléli, mi is történik itt. Ha ekkor megjelenik a jármű tulajdonosa, megkérdezheti a bámészkodóktól, mi történt, miért szól a riasztó. Azonban ha később, betört üveggel, autómagnó vagy esetleg táskája nélkül találja meg a járművét, annak a valószínűsége, hogy kiderül valami, sajnos igen csekély. Ilyenkor jobb esetben a rendőrség tud valamit kideríteni a környező boltosoktól, benzinkutasoktól, de ha a járműn nem volt riasztóberendezés, még ez a lehetőség is elúszhat.

Ezért ajánljuk mindenképpen a lopásvédelmi berendezésekhez a szirénát, vagy akár kettőt, mivel így a pager vagy GSM-rendszer mellett a felhasználó nem csak megakadályozhatja a járműve ellopását, de segíthet is a rendőrségnek forró nyomon követni a tolvajokat – mindezt az időben való informálódásnak köszönhetően.

A sziréna arra szolgál, hogy a riasztóberendezés az autó körül tartózkodó emberek figyelmét felhívja az autóra, ezzel többek között megzavarva az autótolvajt. Több fajta ilyen sziréna kapható ma – egyszólamú, nagy és egyszerű szirénák, hangosabb (15-20 W), kisebb szirénák, többszólamú szirénák, apró motorkerékpáros szirénák, illetve a kis méretű akkumulátorosszirénák.

A legnagyobb különbség talán az egyszerű és az akkumulátoros szirénák között van, ugyanis ha az autótolvaj elvágja a sziréna fő tápvezetékét, abban reménykedve, így a riasztó majd halk marad, akkumulátoros sziréna még ebben az esetben is működőképes marad (az akkumulátorának köszönhetően) és haladéktalanul riasztani fog. Ezekhez a szirénákhoz általában jár két darab kulcs is, amivel kikapcsolhatók – ezek a tulajdonosnál maradnak.

4 Négy-féle szirénát ajánljuk figyelmébe:

  • Különlegesen kicsi, 15 W-os piezo-sziréna (0,33 méter távolságban 115 dB-lel szól, mindez 130 mA-es áramfogyasztás mellett). Csepálló a burkolata – ennek köszönhetően kiválóan szolgálja a motorkerékpárok védelmét. A másik lehetséges alkalmazását a beltérben való elhelyezés (CodePerfect GSM típusú riasztó esetében).
  • Kicsi méretű, 20 W-os sziréna. A jármű olyan szegleteiben is elhelyezhető, ahol a hagyományos szirénák egyáltalán nem férnek el.
  • Kicsi méretű, 20 W-os sziréna szintén nem drága és kíváló kiegészítője bármilyen lopásvédelmi berendezésnek. Megállás nélkül 30 vagy akár 60 percen keresztül is üzemelhet a különleges, 4 tranzisztoros, párhuzamos kapcsolásának köszönhetően.
  • Akkumulátoros, 20 W-os sziréna. Beépített akkumulátorral rendelkezik és már akkor riaszt, ha feszültséget engedtek az autó fedélzeti elektronikájába. Kikapcsolásához egy speciális kulcsot alkalmazhatunk – pl. szerviz előtt a kellemetlen helyzetek elkerülése végett, vagy ha az autó akkumulátorát cseréljük ki stb.